Hypnose tegen rijangst: ‘Ik weet niet hoe, maar het werkt’

By 26 maart 2018Nieuws, Verkeerspro

Rijschoolhouder Linda Laene uit Breda helpt mensen met rijangst. Nu is dit specialisme niet heel uniek in de rijschoolbranche, maar de manier waarop Laene haar leerlingen helpt, is wat minder gebruikelijk. Ze brengt hen namelijk onder hypnose. En nee, die leerlingen raken niet volledig de controle kwijt zoals we allemaal weleens in tv-shows hebben gezien.

Het algemene beeld bij rijangst is vaak dat het probleem is ontstaan door een vervelende gebeurtenis in het verkeer. Of paniek op de weg vanwege gebrek aan rij-ervaring. “Sommige instructeurs met een specialisme op het gebied van rijangst richten zich op de rijvaardigheden van een leerling. Maar het gaat meestal niet om de vaardigheden, want de mensen hebben al een rijbewijs.” Laene richt zich nauwelijks op de rijvaardigheid van haar leerling. “Ik kijk met name waar de angst is ontstaan. De oorzaak van rijangst heeft meestal niets te maken met autorijden.”

Klik

Vanaf het moment dat Laene haar rijbewijs had, wilde ze graag haar eigen rijschool opzetten. Op het moment dat haar vier kinderen naar school gingen, kon ze het traject in gang zetten. Ze startte in Roosendaal haar eigen rijschool Stap voor Stap. Inmiddels is ze verhuisd naar Breda waar ze verder is gegaan onder de naam Rijschool Linda.

“Op de een of andere manier trok ik meteen al leerlingen aan waar iets bijzonders mee was. Ik werk ook met de RIS-methode, dat spreekt ook de leerlingen aan die wat meer structuur nodig hebben.” Laene vertelt dat ze altijd een klik heeft gehad met mensen waar ‘iets bijzonders mee was’, zelfs toen ze nog kind was. Daarom is ze bijscholing gaan volgen voor het lesgeven van mensen met autisme en ADHD. “Ik wilde er zoveel mogelijk over weten. Het is fijn dat ze vanzelf naar me toekomen en dat ik blijkbaar dingen doe die voor hen prettig zijn, maar ik wilde mijn vaardigheden nog beter kunnen inzetten.”

Was dit het nou?

Laene volgde diverse NLP-trainingen (neurolinguïstisch programmeren). Ook stuitte ze op een tweedaagse cursus van een hypnotherapeut. “Ik dacht, het zal allemaal wel. Maar toch was ik ook erg nieuwsgierig.” Zelf kampte de Bredase ook met een probleem uit haar jeugd.  “Die man zei dat hij me wel kon helpen. Ik dacht: tuurlijk, ik loop er al twintig jaar mee rond en jij denkt het zomaar op te lossen. Maar vooral mijn man vond dat ik het gewoon maar eens moest proberen. Ik besloot het toch maar te doen. Toen ik daarna weer buiten stapte dacht ik: is dit het nou? Ik merkte niks. Maar toen ik mijn man aan de telefoon had, vertelde hij dat ik heel anders klonk. En jawel, het probleem was echt opgelost.”

Alles wat je doet tijdens een hypnose, doe je omdat je daar achter staat.

“Ik vond het heel bijzonder, terwijl ik er tegelijkertijd maar weinig van begreep. In twee dagen leer je weinig, hooguit het uitvoeren van een trucje. Een truc die werkt, dat wel. Tenzij je een leerling hebt waar meer mee aan de hand is dan wat spanning voor het examen. Op zo’n moment liep ik vast.”

Vanwege haar positieve ervaring volgde Laene een uitgebreidere cursus. “Daar leerde ik techniek waarmee je echt naar de oorzaak van het probleem gaat.” Dat is nu zo’n drie jaar geleden. Inmiddels is Laene verhuist naar Breda. Daar heeft ze een eigen, ruime praktijkruimte in de achtertuin van het huis met een zithoekje en keukenblok.

De tekst gaat verder onder de foto

Linda Laene

Zweverig

Laene kent de vooroordelen over hypnose maar al te goed. Met dank aan shows op televisie waarin iemand uit het publiek ineens een citroen eet alsof het een sinaasappel is, of zich als een hond gedraagt en op handen en voeten rondloopt door de studio. “In die shows worden precies de mensen eruit gepikt die er ook open voor staan. Alles wat je doet tijdens een hypnose, doe je omdat je daar achter staat. Als ik een klant de opdracht geef zich uit te kleden, dan doet hij dat als hij regelmatig toch al naar een nudistencamping gaat. Maar een ander doet op zo’n moment zijn ogen open en zegt: bekijk het maar. Het is dus helemaal niet zo dat je geen controle hebt.”

“Nog steeds begrijp ik het niet helemaal. Het blijft iets vaags, je kunt het niet vastpakken. Je kunt er ook geen sommetje aan hangen. Maar het is zo mooi om te zien wat de resultaten zijn.” Juist omdat het zo ongrijpbaar is, was de rijschoolhouder terughoudend met het naar buiten brengen van haar specialisme. Laene lacht: “Ik voelde me een beetje overkomen als een zweefteef, terwijl ik helemaal niet zo ben. Maar naarmate steeds meer mensen interesse hierin hadden, dacht ik: waarom zou ik het niet wereldkundig maken?” In december besloot de instructrice daarom een bericht op Facebook te plaatsen.

Staat van hypnose

Eigenlijk is hypnose hetzelfde als op de bank liggen en een beetje liggen dommelen, legt Laene uit , waarbij je wel geluiden om je heen hoort, maar waar je niet op wilt reageren. “Dan ben je al in staat van hypnose. Maar je kunt altijd je ogen open doen, je kunt altijd opstaan als je dat wilt.”

De emoties die naar boven komen hebben bijna nooit met het autorijden te maken

Wel zijn er verschillende stadia in hypnose. Laene werkt met de zogeheten somnambulisme, oftewel de diepe hypnose, want nog altijd een lichtere variant is. Het zwaarste stadium is de ‘comastaat’. “Dan ben je zo diep weg, dat je ook niet meer reageert. Maar daar kan ik niet mee werken, want dan krijg ik geen reactie meer. Dit is wel een staat waar soms operaties mee worden uitgevoerd.”

Emoties loskoppelen

Bij haar eigen leerlingen merkt de rijschoolhouder weinig van de vooroordelen. “Ze staan er open in en zijn erg nieuwsgierig. Zij gaan ook snel in hypnose. Misschien is dat ook de leeftijd. Bovendien kennen ze me meestal al vanuit de auto, dus ze weten al wie ik ben.”

Laene houdt altijd van tevoren een intakegesprek met haar leerlingen. Daarin laat ze haar leerling al even hypnose ervaren. “Om hen er kennis mee te laten maken en te laten zien dat ze gewoon controle hebben tijdens hypnose.” Bij de volgende afspraak brengt de rijschoolhouder haar leerling daadwerkelijk in hypnose. “Dan gaan we op zoek naar de oorzaak en die proberen we te neutraliseren. Vaak gaat het om een oorzaak waar nog emoties aan hangen. Die halen we eraf.” Ook dat loskoppelen van die emoties kan op allerlei manieren, wat bij Laene vaak neerkomt op werken met symbolen, een mix van NLP en hypnose. “Over het algemeen heb ik aan één sessie voldoende.”

De emoties die omhoog komen, hebben bijna nooit met het autorijden te maken, vertelt ze. Zo kwam bij een van haar klanten een abortus van zijn vriendin naar boven als moment waarop de rijangst is ontstaan. “Hij wilde van tevoren graag met mij rondrijden. Maar zodra hij op de snelweg kwam, raakte hij zo in de stress dat hij steeds meteen weer de weg af ging. Na de hypnose reed hij met gemak van over de snelweg van Roosendaal naar Breda.”

Beschermingslaag

Een van haar leerlingen liep pas aan het eind van zijn rijopleiding tegen een probleem aan. “De hele opleiding ging goed, tot aan het rijexamen. Daar ging hij ineens gekke dingen doen, zo schakelde hij op de snelweg ineens terug naar z’n twee. De jongen vertelde dat hij zich absoluut niet op zijn gemak voelde bij de examinator. Ik gaf aan dat we daar samen iets aan konden doen met behulp van hypnose.”

Ik ben geen psycholoog of psychiater, maar er zijn zeker raakvlakken

Laene vertelt hoe dat in zijn werk ging: de jongen stelt zich voor dat er een helder, wit licht op hem schijnt, dat zich als een bol om hem heen vormt. In die bol zitten filters, als een soort beschermingslaag. Alle negatieve energie komt neutraal bij hem binnen. “Dit is iets wat je gemakkelijk in kunt beelden als je even je ogen dicht doet. Dit heeft mijn leerling ook tijdens zijn herexamen gedaan. Bij de tweede keer was hij geslaagd. Nee, helaas niet bij dezelfde examinator, want dan hadden we het mooi kunnen vergelijken.”

Voor een leek klinkt de werkwijze van Laene sterk op die van een psycholoog. Maar zo wil Laene zich zeker niet noemen. “Ik ben geen psycholoog of psychiater. Al zijn er op het gebied van de technieken die ik toepas zeker raakvlakken.” Ook heeft de Bredase al eens een klant geweigerd. “Bij hem ging het zo ver met klachten en depressies binnen de familie, dat ik besloot daar niet aan te beginnen. Van sommige dingen moet je afblijven.”

‘Ik was heel sceptisch’

De 37-jarige Marloes van den Broek kampte de afgelopen drie jaar met rijangst. Ze durfde de snelweg niet meer op. “Ik heb inmiddels 16 jaar mijn rijbewijs. Deze angst is geleidelijk ontstaan. Hoe, dat weet ik nog steeds niet precies.” Omdat haar angst bleef toenemen en ze ook nog paniekaanvallen in de auto kreeg, besloot ze haar probleem aan te pakken. Ze kwam terecht op de website van Linda Laene. “Ik las al iets over haar aanpak. Ik moet zeggen dat ik zelf heel sceptisch was. Maar: baat het niet dan schaadt het niet.”

Ik heb er echt geen verklaring voor, maar ze heeft me heel goed geholpen

Hun eerste afspraak bestond uit een intakegesprek. “Ik voelde me meteen bij haar op mijn gemak. Ook liet ze me alvast kennismaken met hypnose.” Bij haar volgende afspraak ging Laene meer de diepte in. “Het voelde een beetje als een ontspanningsoefening zoals bij yoga. Er zijn ook wat dingen uit het verleden benoemd, al vond ik deze zelf niet echt noemenswaardig. Ik dacht dat deze vast niks met mijn rijangst te maken hadden.” Na de sessie stapten de twee de lesauto in om een aantal uur te oefenen. Eerst in Breda, vervolgens op de snelweg. “Ik vond het van tevoren alsnog wel spannend hoor. Maar het ging bijzonder goed. Ik heb er echt geen verklaring voor, maar ze heeft me heel goed geholpen.”

Proef op de som

Wie over hypnose schrijft, ontkomt er als redacteur niet aan om ook zelf een sessie te ondergaan. Een beetje spannend vind ik het wel, maar na het verhaal van Linda Laene durf ik het aan. Ze gaat naast me zitten op een stoel, en vraagt me mijn ogen te sluiten. Vervolgens geeft ze me op een rustige manier een paar opdrachten. Zo moet ik al mijn spieren ontspannen. Ook vraagt ze me hardop af te tellen, vanaf honderd. Ik voel dat ik ontspan, behalve bij mijn ogen. Ook al heb ik ze gesloten, achter mijn oogleden voelt het alsof ze als een razende tekeer gaan. Doe ik iets verkeerd?

De sessie duurt hooguit vijf minuten. Na afloop vertel ik Laene over dat geknipper, wat was dat voor iets raars? “Voor een hypnotherapeut is dat een teken dat je onder hypnose bent. Dat was bij jou vanaf het eerste moment”, is haar antwoord. Daar stond ik even van te kijken. Eenmaal buiten voel ik me rustig. Maar of ik nu onder hypnose ben geweest? Niks van gemerkt. Ik voel me niet herboren. Ik ben zelfs een beetje teleurgesteld, ik hoopte iets heel bijzonders te ervaren. Maar was dat niet precies wat Linda Laene juist duidelijk wilde maken? Ik heb er in ieder geval een ontspannen middag aan overgehouden.

Lees ook: Stress tijdens het rijexamen? Knijp even in je stuur

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van RijschoolPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Bron: Verkeerspro Auteur: Nadine Kieboom Publicatie datum: Thu, 22 Mar 2018 07:31:21 +0000

Beginnen met rijlessen?

Autorijschool Leidsche Rijn , Autorijschool Woerden , Autorijschool Harmelen, Autorijschool Vleuten , Autorijschool Vleuterweide, Autorijschool De Meern, Autorijschool Montfoort, Autorijschool Veldhuizen, Autorijschool Utrecht ,Autorijschool Nieuwegein, Autorijschool IJsselstein, Autorijschool Zeist Autorijschool Maarssen, Autorijschool Maarssenbroek, Autorijschool Overvecht, Autorijschool Zuilen, Autorijschool Kanalen eiland, Autorijschool Papendorp, Autorijschool Houten, Autorijschool Bilthoven, Autorijschool Breukelen, Autorijschool de Bilt